31 octombrie 2023

Cum să pregătiți echipamentul agricol pentru depozitarea de iarnă?

Cum să pregătiți echipamentul agricol pentru depozitarea de iarnă?

În agricultură, în special în regiunile cu ierni reci, pregătirea corectă a echipamentului agricol pentru depozitarea de iarnă are o importanță majoră. Pregătirea pentru depozitarea de iarnă reprezintă o investiție în viitor, care vă va economisi timp și bani. Vom lua în considerare pașii și recomandările necesare pentru pregătirea echipamentului agricol pentru depozitarea de iarnă.

Pasul 1: Curățare și spălare

Procesul de pregătire a echipamentului agricol pentru depozitarea de iarnă începe cu curățarea. Murdăria și umiditatea pot contribui la coroziune și deteriorarea suprafețelor, așa că curățarea este primul și foarte important pas. Înainte de a începe pregătirea echipamentului agricol pentru depozitarea de iarnă, este necesar să îl curățați temeinic de murdărie, praf și resturi vegetale. Acest lucru se poate face cu ajutorul unui jet de apă sub presiune, a periei și a agenților de curățare.

Pasul 2: Schimbarea uleiului și a filtrelor

Următorul pas constă în schimbarea uleiului și a filtrelor de ulei. Părțile mobile ale echipamentului agricol funcționează cu ulei, iar uleiul uzat poate conține impurități și reziduuri, ceea ce poate duce la uzură și defecte. Schimbarea uleiului și a filtrelor trebuie făcută conform recomandărilor producătorului.

Pasul 3: Antigelul și sistemul de răcire

Nu uitați să verificați și, dacă este necesar, să înlocuiți antigelul din sistemul de răcire. Temperaturile scăzute de iarnă pot duce la înghețarea lichidului de răcire, ceea ce poate cauza avarii. Asigurați-vă că nivelul de antigel este suficient.

Pasul 4: Bateria și sistemul electric

Verificați starea bateriei și a cablajelor sistemului electric. În iarnă, la temperaturi scăzute, bateria se poate descărca mai rapid. Asigurați-vă că contactele sunt curate și că bateria este încărcată.

Pasul 5: Lubrifierea și materialele de lubrifiere

Lubrifierea părților mobile ale echipamentului agricol reprezintă un pas important în pregătirea pentru depozitarea de iarnă. Toți rulmenții și punctele de lubrifiere trebuie să fie lubrifiate conform recomandărilor producătorului. Acest lucru va contribui la prevenirea uzurii și coroziunii.

Pasul 6: Protecția împotriva coroziunii

Umiditatea și sărurile de pe drumuri în timpul iernii pot duce la coroziunea componentelor metalice ale echipamentului agricol. Acoperirea suprafețelor metalice cu produse anticorozive va contribui la minimizarea acestor riscuri. De asemenea, se recomandă depozitarea echipamentului într-un spațiu uscat sau utilizarea unei huse pentru a-l proteja de condițiile meteorologice nefavorabile.

Pasul 7: Menținerea anvelopelor și suspensiei

Verificați starea anvelopelor și a suspensiei. Asigurați-vă că anvelopele au presiunea corectă și nu prezintă tăieturi sau defecte.

Pasul 8: Protecția împotriva rozătoarelor și umidității

Depozitarea echipamentului într-un depozit închis este o variantă mai sigură. Dacă păstrați echipamentul agricol în aer liber, nu uitați să-l protejați împotriva rozătoarelor și umezelii. Rozătoarele pot provoca daune firelor și pieselor de plastic. Utilizați huse și produse speciale pentru a îndepărta rozătoarele.

Urmând aceste recomandări și respectând pașii necesari, veți putea proteja echipamentul agricol de condițiile nefavorabile din timpul iernii și veți prelungi durata sa de viață.

  Sus