11 aprilie 2022

Cum să alegi un aparat de sudură pentru uz personal?

Cum să alegi un aparat de sudură pentru uz personal?

Tehnologiile de construcție și reparații devin din ce în ce mai prietenoase și moderne, dispozitivele care anterior erau greu de operat acum pot fi folosite nu doar de profesioniști, ci și de amatori. Acest lucru este valabil și pentru dispozitivele de sudură, care au devenit atât de ușor de utilizat și de întreținut încât expresia „mașină de sudură pentru casă și grădină” nu mai sună absurd. Acum, diferite tipuri de lucrări de sudare, care sunt cel mai adesea necesare într-o gospodărie, o parcelă subsidiară sau într-o casă de țară, pot fi efectuate singur. Mulți proprietari sârguincioși sunt fericiți să repare garduri metalice, sere, bancuri de lucru într-un atelier de utilități, porți, să lucreze cu ele în garaj și așa mai departe. Mai mult decât atât, cu aragazele pentru uz individual, privat, în ceea ce privește rezistența și fiabilitatea cusăturilor, pot obține aceeași calitate ca și echipamentele profesionale.

Care este principiul de funcționare al mașinilor de sudură?

Metoda de sudare a metalelor cu arc electric este cunoscută de un secol și jumătate. Se bazează pe capacitatea electrozilor de a conecta diferite metale (atât neferoase, cât și feroase, deși acest proces este mai dificil cu feroase), care în cele din urmă nu sunt topite. Este posibilă sudarea atât a metalelor neferoase, cât și a celor feroase. Principiul sudurii. În momentul acțiunii arcului electric, temperatura la joncțiunea metalelor crește la o mie sau mai multe grade. Când electrozii se apropie, apar cascade de scurtcircuit, ceea ce duce la o creștere a tensiunii. Acest lucru duce la o descărcare (prin urmare, snopi de scântei zboară la sudare). Apoi, circuitul electric este închis, este creată plasmă și tensiunea scade. Plasma formează, de asemenea, o cusătură de sudură, care fixează atât de bine metalele împreună.

Как выбрать сварочный аппарат

Tipuri de dispozitive de sudare

Mașinile de sudură variază foarte mult în ceea ce privește tipurile, performanța, puterea, metodele de sudare, tipurile de metale cu care pot lucra și așa mai departe. Există o mulțime de nuanțe diferite, a căror cunoaștere vă va ajuta să faceți cea mai bună alegere a unui dispozitiv de sudură. Luați în considerare principalele întrebări care vor facilita alegerea unui anumit dispozitiv.

O caracteristică a dispozitivelor de sudură pentru uz personal este că toate funcționează sub tensiune monofazată. Pentru uz casnic, puteți lua în considerare următoarele opțiuni pentru mașini de sudură:

  • tipuri de transformatoare;
  • redresoare;
  • nvertoare.

În ceea ce privește aparatele de sudură de tip transformator, până de curând, acestea erau cele mai populare, cele mai comune dispozitive. Dispozitivele de tip transformator convertesc tensiunea mare de rețea în tensiune joasă. Acest lucru transformă curentul scăzut într-un curent ridicat. Astfel de dispozitive sunt fiabile, ușor de utilizat și de întreținut. Structural, nici nu sunt complicate și au avantajul unui preț accesibil. Pe de altă parte, aparatele de sudat cu transformator au dezavantaje vizibile. Acestea sunt dimensiuni mari, eficiență destul de scăzută (70-80%) și consum mare de energie. O complicație suplimentară este că este mai greu de gestionat. Un dispozitiv de tip transformator se va supune doar unui sudor experimentat, deoarece tensiunea este reglată mecanic.

Redresoarele sunt unități de sudură, asemănătoare în principiu cu cele transformatoare, însă îmbunătățite semnificativ. Datorită introducerii de îmbunătățiri, arcul electric de la redresor este mult mai stabil, iar sudarea are loc fără căderi semnificative de tensiune. Redresoarele pot manipula chiar și cu fontă. O astfel de stabilizare a devenit posibilă datorită faptului că curentul trece prin secțiuni din siliciu și seleniu, care „rectifică” tensiunea. Prin urmare, redresoarele de sudură sunt mai ușor de folosit și potrivite chiar și pentru un începător în acest tip de lucru, și în același timp au o eficiența mai mare.

Redresoarele sunt mai mici și mai ușoare decât aparatele cu transformator, iar cusătura este mai curată și mai netedă. Și există mult mai puține stropi de metal de la ele. Adevărat, va trebui să plătiți mult mai mult pentru un astfel de dispozitiv, este mult mai complicat din punct de vedere structural și constă dintr-un număr mai mare de noduri, ceea ce înseamnă că este „mai moale” și mai puțin întreținut.

Am păstrat cea mai bună soluție pentru uz personal pentru final. Acestea sunt sudori cu invertor. Acest tip de aragaz este atât sigur, de înaltă performanță (mai multe ore de funcționare continuă cu o eficiență de 95%), sudează orice metal și în orice poziție, nu stropește și este protejat în mod fiabil de supraîncălzire și supraîncărcare. Dispozitivele invertoare sunt mai mici și mai ușoare, puteți utiliza diferite tipuri de electrozi cu ele și sunt elementare în utilizare.

În același timp, dispozitivele de tip invertor necesită o atenție deosebită. Sunt sensibile la murdărie, așa că este indicat să nu le folosiți în locuri prăfuite și umede. În plus, sunt relativ scumpe - atât de cumpărat, cât și de întreținut. Cu toate acestea, în funcție de combinația de calități, invertoarele sunt recunoscute de experți ca tipul optim de aparate de sudură pentru uz personal.

Как выбрать сварочный аппарат

Cum să alegi un aparat de sudură?

Atunci când decideți să cumpărați o mașină de sudură pentru gospodăria dvs. personală, ar trebui să acordați atenție unor parametri precum:

  • durata muncii (ciclul de lucru);
  • tensiunea de reţea;
  • putere maximă;
  • parametrii de gol (tensiune pentru aprinderea arcului electric);
  • fiabilitatea sistemului de protecţie;
  • posibilitate de conectare la echipamente suplimentare.

Как выбрать сварочный аппарат

Ciclul de lucru

Vorbim despre cât timp mașina poate rămâne în modul activ și să sudeze direct metalul și cât durează să se recupereze înainte de începerea următorului ciclu. Pentru aparatele de sudură, ciclurile sunt calculate pentru 10 minute. În datele pașapoartelor, are abrevierea „PV” - durata includerii și este indicată ca procent. De exemplu, dacă specificațiile tehnice de pe dispozitiv indică: PV-60%, atunci aceasta înseamnă că din zece minute unitatea va putea lucra timp de 6 minute, după care se va opri și se va răci pentru a restabili și a porni un ciclu nou. Pentru aparatele de uz casnic, parametrul PV-60 -70% poate fi considerat optim (șase până la șapte minute de sudare, trei până la patru minute de pauză). Mai mult, atunci când se lucrează la un curent de sudare redus, durata fazei active crește.

Dacă mașina de sudură este necesară pentru uz industrial, atunci modelele cu ciclu de lucru de 80-90% sunt mai potrivite. Pe piață există și modele de funcționare continuă cu ciclu de lucru 100%.

Как выбрать сварочный аппарат

Tensiunea principală

După cum s-a menționat mai sus, pentru sudarea în gospodării individuale, se folosesc numai dispozitive care funcționează de la tensiune monofazată (220V). În plus, trebuie să aveți grijă de protecția împotriva supratensiunii. Intervalul de funcționare pentru dispozitivele convertoare de sudare este de la 180 la 240 de volți.

Как выбрать сварочный аппарат

Putere

Puterea aparatului de sudură afectează capacitatea de a suda metale în grosime. Cu cât metalul este mai gros, cu atât este necesar modelul de instrument de sudură mai puternic. Cu cât este setat mai mult amper, cu atât mai mare grosime a electrozilor poate fi utilizată. De regulă, în majoritatea gospodăriilor, dispozitivele cu o capacitate de până la 200 - 250 de amperi sunt mai mult decât suficiente.

Как выбрать сварочный аппарат

Funcționare în gol

Acest parametru este măsurat în volți. Dispozitivele invertoare necesită mult mai puțină tensiune decât unitățile redresoare: 35 - 50 volți față de 90 volți.

Как выбрать сварочный аппарат

Fiabilitatea protecției

Fiecare dispozitiv de sudură are propria sa clasă de protecție. Cu cât clasa este mai mare, cu atât dispozitivul este mai fiabil protejat de umiditate, praf și alți contaminanți terți. Acest lucru este valabil mai ales pentru unitățile cu invertor.

Funcții suplimentare

Modelele mai moderne și mai scumpe pot fi echipate cu un termostat care setează plafonul de temperatură și capabilități de autopurjare.

Как выбрать сварочный аппарат

De ce să cumpărați un aparat de sudură anume de la Agropiese.md?

Agropiese TGR oferă clienților săi o gamă de modele de înaltă calitate de aparate de sudură cu invertor de fabricație chinezească de diferite capacități și piese de schimb pentru acestea. Producătorul are o vastă experiență în producție și sa dovedit deja bine.

Toate modelele prezentate sunt practice, au dimensiuni și greutate optimizată. Tensiunea mare de circuit deschis vă permite să lucrați cu electrozi de diferite tipuri (1,6, 3, 4 mm și alte diametre). Sunt echipate cu componente de putere de înaltă calitate de la producători mondiali cunoscuți, tolerează cu ușurință tensiunea de rețea scăzută, continuând să funcționeze stabil. Acestea sunt modele compacte, ușoare, puternice și fiabile, care vor face față pe deplin sudării grosimilor de electrozi specificate fără a întrerupe arcul. Este convenabil să folosiți modele pentru lucrul de la umăr, atunci când sudați la înălțime.

Unitățile au funcția de a proteja electrodul de lipire și pornire la cald. Toate modelele sunt echipate cu terminale cu fir la masă, suporturi electrice și curea de transport. Modelele propuse au un raport excelent calitate-preț și sunt perfecte atât pentru sudura casnică (amatoare) cît și semi-profesională.

Pe lângă aparatele de sudură inverter, Agropiese TGR oferă și modele semiautomate pentru uz profesional. Au o reglare lină și un timp îndelungat de funcționare continuă la diferite puteri, într-un domeniu larg de temperatură.

La toate tipurile de aparate de sudură este asigurată garanția din fabrică. Agropiese TGR dispune și de piese de schimb pentru toate tipurile de aparate de sudură, care vor permite lucrări de reparații chiar și după expirarea perioadei de garanție.

Agropiese TGR este distribuitorul oficial de aparate de sudură, care sunt prezentate în vitrinele centrelor comerciale ale lanțului și în catalogul magazinelor online. Prin urmare, prețul mașinilor de sudură este întotdeauna corect și competitiv. Consultanții cu experiență ai companiei vor asculta cu atenție nevoile clientului, vor pune întrebări suplimentare și formula cea mai bună ofertă.

Puteți cumpăra aparate de sudură inverter în credit și cu livrare, la Chișinău și pe întregul teritoriu al Republicii Moldova.

  Sus