8 februarie 2022

Filtru de aer pentru mașină: funcții, tipuri, sortiment și înlocuire

Filtru de aer pentru mașină: funcții, tipuri, sortiment și înlocuire

Ce este un filtru de aer?

Mulți confundă filtru de aer cu un filtru de salon, identificându-le adesea. De fapt, acestea filtre sunt complet diferite. Filtrul de salon și filtrul de aer nu sunt în nici un fel interconectate și nu formează un singur sistem. Filtrul de salon este responsabil pentru puritatea aerului pe care pasagerii îl respiră. Și filtrul de aer este curățătorul de flux de aer care intră în motorul mașinii. Filtrul de aer curăță aerul de praf, apă, nisip, funingine, polen de flori, insecte și alte elemente întâlnite în aer și ajustează, de asemenea, temperatura aerului care intră în motorul de combustie internă.

Filtru de aer pentru mașină: funcții, tipuri, sortiment și înlocuire

De ce e nevoie de a curăța fluxul de aer care ajunge în motor?

După cum arată practica, cel mai des la autovehicul se schimbă filtrul de ulei. Acest lucru se datorează faptului că filtrul se schimbă automat la înlocuirea uleiului (uneori chiar mai des). În ceea ce privește filtrul de aer, se schimbă mai rar. Și aceasta este o mare greșeală. Filtrul de aer nu este doar un lucru util fără care, în principiu fără care vă veți descurca. El efectuează o funcție obligatorie și importantă: protejează motorul de uzură prematură. Durata de viață a grupului de pistoane depinde direct de puritatea aerului. Faptul este că praful care intră în camera de combustie nu merge complet, dar parțial se stabilește pe pereți. Acest blocaj duce la frecare, pierdere de putere, crește consumul de combustibil și a afectat interacțiunea părților grupului de pistoane, care poate duce la repararea motorului.

Elementele cele mai rău intenționate pentru motor sunt apă și nisip. Nisip (în special mare), foarte repede cauzează zgârieturi, distrugând suprafața. Apa duce la rugină. Apoi, urmează funingine. Deteriorarea este, de asemenea, cauzată de polenul de flori chiar.

Filtrele de aer fac posibilă reducerea ritmului de înfundare semnificativă și în condiții deosebit de prăfuite - de multe ori. Dar, bineînțeles, în timp se vor confrunta prin luarea de praf pe ei înșiși - și necesită înlocuire. Dacă filtrul de aer nu este schimbat la timp, atunci cât de înaltă calitate și mai multe etape nu este, acesta va înceta să-și îndeplinească sarcina. În plus, filtrul marcat va crește semnificativ rezistența fluxului de aer în motor, ceea ce reprezintă o problemă suplimentară. Prin urmare, filtrul de aer este pur și simplu necesar.

Filtru de aer pentru mașină: funcții, tipuri, sortiment și înlocuire

Cât de des trebuie să schimbați filtrul de aer?

Durata de viață a filtrului de aer depinde de producătorul și de condițiile de funcționare ale mașinii, iar înlocuirea filtrului este efectuată în conformitate cu reglementările, care este programată în cartea de servicii. Până la sfârșitul duratei de viață, filtrul va arăta ca un strat comprimat de funingine, praf și insecte moarte. Cel mai adesea, conform reglementărilor, înlocuirea filtrului de aer este efectuată în paralel cu fiecare a doua înlocuire al uleiului de motor, în condiții deosebit de nocive de funcționare – chiar fiecare întâia.

Filtru de aer pentru mașină: funcții, tipuri, sortiment și înlocuire

Structura și tipurile de filtru de aer

În funcție de tip, filtrul de aer poate avea mai multe sau mai puțin grade de curățare. Desigur, este de preferat un principiu de purificare cu mai multe etape, deoarece va fi mai eficient să rezolve problema de purificare a aerului.

Aerul de curățare din hârtie sunt cele mai frecvente. Aerul este condus printr-un număr de straturi de hârtie, care are o structură poroasă și este de obicei procesată cu rășini. Hârtia utilizată în filtre poate capta cele mai mici particule - până la microni. Cu cât "armonica" mai densă - cea mai bună curățare.

Structura filtrului de hârtie este: Pe inel sau cilindru sunt suprapuse două straturi de porolaton, între ele - un strat de hârtie care este pus în formă de armonică. Acesta este un sistem cu două pași de pavaj (hârtie și porolaton). În filtrele cilindrice, suprafața filtrului este mai mare, ceea ce oferă o curățare mai bună. Există, de asemenea, filtre de aer panou de formă pătrată. Ele sunt folosite pe mașini cu injectori. Există mai multe filtre de aer de hârtie complexe, designul care este echipat cu un rotor, care răsucește aerul în flux, în conformitate cu principiul ciclonului și trimite praful de la această operație într-un container de hotel. Acestea sunt filtre cu un sistem de curățare în trei trepte.

Al doilea, tip modern de filtru de aer - "zero". Acesta este un filtru de rezistență zero cu porolaton sau o cârpă de bumbac. Principiul lucrării sale este același, dar deja, nu este folosit hârtia ca element principal de filtrare, dar țesătura tratată într-un mod special. Astfel de filtre au un grad maxim de purificare și, spre deosebire de hârtie, au servit. Care este, trebuie, periodic, trebuie clătite. Acest tip de purificatoare de aer este încă rar. Cele mai multe dintre filtrele de aer instalate - primul tip, hârtie.

Filtru de aer pentru mașină: funcții, tipuri, sortiment și înlocuire

Cum de a alege un filtru de aer?

Fiecare model de mașină asigură utilizarea unei modificări a filtrului de aer. Filtrele de înaltă calitate lipsesc nu mai mult de 1% din praf și, în același timp, rezistența la debitul de aer nu depășește 0,6%, are asamblare de înaltă calitate și dimensiuni exacte.

În condiții urbane, va fi suficient doar un filtru de hârtie. Drumurile prăfuite necesită o protecție dublă, iar de construcții triplă.

Mulți, în principiu, nu știu ce filtre de aer sunt instalate în mașina lor. Pentru cei care cunosc, cel mai adesea factorul fundamental atunci când alegeți un filtru va fi brandul său (producător). Și acesta este un criteriu bun. Într-adevăr: de regulă, cu cât mai renumită marca, cu atât mai bun este produsul, și mai mare calitatea sa de autocurățare și capacitatea de murdărie. Luând în considerare costul scăzut al acestui consumator, puteți achiziționa în siguranță cele mai scumpe filtre ale unor astfel de branduri celebre, cum ar fi Mann, Filtron, Bosch, Mahle, Marshall. Și va fi destul de rezonabil.

Filtru de aer pentru mașină: funcții, tipuri, sortiment și înlocuire

Unde să cumpărați un filtru de aer?

Puteți cumpăra un filtru de aer - în magazine specializate de piese de schimb pentru mașini. Sau puteți apela la un specialist în serviciul auto care vă ghidează mașina. De regulă, în serviciile auto pentru a-și așeza relațiile contractuale cu aceia sau cu alți furnizori de consumabile și piese de schimb, iar expertul va oferi mai multe opțiuni de alegere.

Agropiese TGR este distribuitorul oficial al binecunoscutului producător de consumabile pentru autoturismele Denckermann, inclusiv filtrele de aer ale acestui brand. Puteți alege și cumpăra un aer curat utilizând un catalog pe site sau prin apelarea unei linii telefonice, după care expertul vă va consulta.

  Sus